Jönköpings utlottningsbåt 1933, s/y Gerd II
År 1890, året då Jönköpings Segelsällskap bildades, inköptes och utlottades den första lottbåten bland sällskapets ledamöter. Jönköpings Segelsällskap utlottade båtar vid 43 tillfällen mellan åren 1890-1938.
Lottbåten s/y Gerd II – en Mälar 30
Vinnare av lottbåten 1933, var Allan Edstrand, som levde mellan 1904 – 1942. Han gav båten namnet Gerd, efter sin dotter. Allan och Sven var söner till Carl-Emil Edstrand, en båtbyggare som byggde Landsjö-ekor och Vättersnipor åt boende i området kring Edeskvarna.
Bröderna Sven och Allan byggde också båten Neptun, en båt av Petterssonmodell, i slutet av 1920-talet. Neptun sjösattes i Edeskvarna, strax bredvid Hanefors Brygga, en brygga som greven på Lyckås gods lät bygga som lastageplats för båttrafiken, från tiden då ångaren Per Brahe trafikerade Vättern. Edeskvarna ligger ca 8-9 km norr om Huskvarna och resterna av gamla Hanefors Brygga kan man se söder om gamla kraftstationen vid passage norrut från sjösidan.
s/y Gerd II var bland de sista båtarna som lottades ut i föreningen endast ytterligare fyra båtar lottades ut, innan utlottningen upphörde 1938, då med motorbåten Penta.
(Mer att läsa om Lottbåtarna, stadgarna kring utlottningen, finns att läsa i Jönköpings Segelsällskaps bok framtagen till 100 års jubileumet, kap Bildande af ett segelsällskap och JSS´utlottningsbåtar.
Lite gamla bilder från förr i Edeskvarna.
Intresset för ”det lite gamla” och för ”det marina” är väl kanske från tiden då jag fick möjlighet att hjälpa Stig Jonsson ombord på kostern, s/y Ullan, vid hans hemseglingar från ostkusten. Det finns många roliga minnen från dessa hemseglingar, ofta i maklig fart då kostern inte var så snabb, men en mysig och vacker båt som Stig jobbade med nere på Munksjöslipen. Det var också med s/y Ullan jag fick möjlighet att passera över Munksjön, ut i Vättern med broöppningar, en tidig morgon.
Några av små anekdoter från tillfällen ombord med Stig på Ullan;
Vi går i morgon vid fyratiden, sedan sover jag en stund vid 10-tiden, då kan du passa på att plocka blåbär åt mig under tiden, så kanske vi seglar en stund igen på kvällen…!
eller när jag frågade hur vi gör med matlagningen ombord,
Det får du ordna, du har hela natten på dig att lära dig det…!
Stig kunde det ”mesta”, han har bl.a. gjort den signalmast/gaffelrigg som står vid Domsands Segelsällskaps hamnkontor.
Jag har förmånen att äga Stig Jonssons och Sven Edstrands mössmärken, fina och ”värdefulla”, då sådana inte är vanliga längre, kanske mer keps eller seglarhatt som gäller idag….?
Citat ur Jubileumsboken, Klädsel 1910;
Klädkoden 1910 i Jönköpings segelsällskap bestod av mössa, kavaj, väst och benkläder, av cheviot eller annat lämpligt ylletyg. Framtill å mössan finnes en pompon, hvarå är broderat i guld JSS med ett ankare därunder. Pomponen är 5,5 cm hög och 4,3 cm bred.
Litteratur/citat: Jubileumsboken JSS 100 år
Foto/text: Thor-Björn Lund
Foto/korrektur: Bernt Edstrand