Försenat julbrev men bättre sent än aldrig hoppas vi.

När vi seglat genom Torres Strait kom vi till Rallyts första stopp i Debut. Man hade ordnat så vi fick klarera in för större delen av Indonesien vilket är omöjligt om man kommer på egen hand. Rallyt var planerat av Turistdepartementet i syfte att få ambassadörer och på så vis få fler turister till den nord östra delen av landet.

Indonesien är en ö nation med självstyre.

Man hade förberett ca tjugo öar som sen planerat programmet. Vår koordinator Raymond var anställd på Turist departementet. 

Öarna ligger ibland flera hundra distansminuter från varandra. Det var sagt att det var dag seglingar men förstås helt omöjligt för de flesta båtarna.

Eftersom öarna är så olika blev programmen variationsrika.

Plast och skräp

Temat var att vi skulle berätta om varför det är viktigt att man inte kastar Plast och skräp i sjön. Dessutom ville man motivera studenterna till minskat användande av plast. Infrastrukturen klarar inte hanteringen av sopor och man har ingen tradition att ta hem sitt skräp. Med så mycket kust flyter det upp mängder med skräp från havet, långväga ifrån också.

Hela gänget

Vi stannade 3-5 dagar på varje ställe och blev helt överraskade av den uppmärksamhet vi fick. Programmen fyllde all tid ibland från klockan sju på morgonen till sena kvällen.

Ibland städade vi stränder med studenterna som var överlyckliga att få träna engelska, en gång var vi med när man sänkte en gammal bil som skulle bli nytt ekosystem för fisk och skaldjur. Vi hade alltid studenter med oss och en ambulans och en polis/militär bil. Vi frågade försynt varför och fick till svar att inget fick hända oss. 

Vi lärde oss att gå i procession genom gatorna och vinka drottninglikt eller göra

”High five”. Alla ville ha selfies där vi var med och det frågades ofta om photo photo? Överallt blev vi bjudna på lunch eller middagar, på några ställen sötsaker!

Transporterna var oftast gratis. Ibland frågade vi oss varför all denna uppmärksamhet.

Bland den vuxna befolkningen var det inte så många som talade engelska.

Både bröllop och begravningsceremonier

På en ö blev vi bjudna på muslimskt bröllop, intressant. Några följde med på hinduisk begravning där man bränner liken och lägger askan i en kokosnöts halva som sen är tänkt att flyta till Ganges.

Kvällarna var det alltid underhållning med lokal dans och musik i klassiska festkläder.

På en ö hade vi undervisning vid stranden i indonesiska som följdes av lek på styltor och skidor. Våra mogna män bland seglarna var imponerande duktiga. Havet var underbart varmt strax under trettio grader.

Bebyggelsen var olika beroende på tradition, sjönomaderna som man omvänt till muslimer och ville ha dem bofasta hade byggt sina hus på pålar i vattnet, säkert billigare. 

Det fanns många olika religioner på öarna men de flesta var muslimer, vackra moskéer och oftast ljudliga bönetimmar. 

I Kumar på Borneo åkte vi flodbåt i nationalparken där man matade orangutanger i djungeln. Imponerande djur som höll hårt på hierarkin, inte lönt att försöka komma före i matkön.

I staden hade man höga hotell sade man och förklarade det var för svalorna så de efter lockrop flög in och byggde bon som skördades en gång i månaden. Man exporterade dem till Kina, Japan och Korea där de blir soppa. Mycket delikat sägs det. Själva levde man i låga byggnader.

På Lombok var vi i en park som gav oss en korg vid entrén med mat att mata djuren, övervakat av djurvårdare. Ingvar och Izzy vågade sig på att hålla pytonormar. Inget för mig. Skrubba elefant rygg fick vi också göra.

När vi närmade oss de mer kända turistöarna var attityden annorlunda även om det fanns program. De har långvarig erfarenhet av turister och säljer gärna något eller ordnar utflykt. 

Fin segling har vi haft mesta tiden, passaden tog oss genom hela Indonesien.

fish atracting device

Vid nattseglingarna lärde vi oss vara extra skärpta för att inte kollidera med någon fiskebåt eller Fad’s (fish atracting device) som aldrig hade ljus eller reflex.

Fantastiskt fin natur på många ställen grönt och frodigt. Intressant att ligga vid foten av någon vulkan som luktar svavel. Indonesien kallas The Ring of Fire med många aktiva vulkaner.

Efter nästan fyra månaders segling och ankring avslutade vi med Nongsa Point Marina på Batam sista stoppet innan Singapore. 

Hakuna Matata Seglingsrutt Indonesien från Thursday Island ,Australien. Från 16 juli till 01 november 2019.

30 hamnar och ankringar.

Total Distans 3183 NM

Debut / South East Molucca

Pulau Wallir / South East Molucca

Banda island / South East Molucca

Tifu Village / South Buru, Sulawesi

Banua Banua / North Buru, Sulawesi

Wangi Wangi / Wakatobi, Sulawesi

Pulao Hoga / Wakatobi, Sulawesi

Pasar Wajo / Buton, Sulawesi

Bau Bau / Buton, Sulawesi

Benteng / Selayar Island, Sulawesi

Pulau Bahuluang / Sulawesi

Labuan Bajo / West Manggarai

Komodo Islands

Teluk Wera Bay / Pulau Sumbawa

Kilo / Pulau Sumbawa

Kanalgatan / Pulau Sumbawa

Saleh Village / Pulau Sumbawa

Pulau Seringit

Pulau Lawang

Medana Bay / North Lombok

Gili Aer / North Lombok

Ambak / North East Bali

Lovina Bay / North Bali

Kumai River / Kalamata, Borneo

Tanjung Kelayang / Pulau Belitung

Tanjung Persona / Baka

Benan Island / Linga

Sembulang / North East Batam

Nongs Point Marina / North Batam

Ingvar och Tuija Lövtangen

Lör 2020-01-11 10:58