Gerd II fortsättning

Lottbåten sy Gerd II…del 2
Intervjuare och författare Thor-Björn Lund
Här är en liten fortsättning på den tidigare berättelsen om sy Gerd II, Jönköping Segelsällskaps lottbåt från 1934 som vanns av Allan Edstrand.
Man seglade olika regattor i Jönköping, där bl.a. lottbåtarna deltog och ”mätte” sina segelegenskaper mot andra deltagande båtar.
Även besättningarnas kunskaper spelade stor betydelse för båtarnas placeringar och det var ”ärofyllt” att vara den båt med besättning som var först att passera mållinjen utanför Jönköpings hamn.
Ett vandringspris skänktes år 1934 av direktör T H Engnell, direktör på Krönleins Bryggeri AB, till Jönköpings Segelsällskap.

Vandringspriset utdelades till vinnande båt med besättning under ett år, men kunde även vinnas för alltid. sy Gerd II på Vättern med Allan Edstrand till rors.
Tävlingsreglerna var; Samma båt och rorsman som först fått tre inteckningar, fick behålla vandringspriset för alltid.
Direktör T H Engnells fina vandringspris kostade året 1934 ett belopp av 400 kr, vilket motsvarade ca två månadslöner.
Första inteckningen i priset vanns av Eljert Jansson, disponent för Janssons skofabrik i Jönköping, med båten Gudrun år 1934. Eljert Jansson bytte sedan till en finare båt med namnet Yra och tog ytterligare två inteckningar med denna sin nya båt 1935 och 1936.
Allan Edstrand med Gerd II vann och tog två inteckningar i priset åren 1937 och 1938.
Nu var det riktigt spännande och avgörande hur det skulle gå i seglingen 1939, vem skulle vinna och kunna ta sista inteckningen i vandringspriset och för alltid, Eljert Jansson med båten Yra eller Allan Edstrand med båten Gerd II. Båda med två inteckningar, med samma rorsmän och möjlighet till en tredje inteckning, eller skulle någon annan båt ta sin första inteckning..?

Gerd II med Allan segrade


Allan segrade överlägset och var den som tog den tredje, sista, inteckningen och fick behålla det fina vandringspriset gjort i horn, …för alltid!
Allan Edstrand, född 13 september 1906 och avled 6 mars 1941, endast 35 år i lungsjukdomen TBC.
Jönköping förlorade en duktig båtbyggare, seglare och bra ”sjöman”.
Allans dotter föddes i oktober 1934 och döptes till Gerd efter båten Gerd II.
Ett stort tack till:
Allans framlidna maka Anna-Lisa Edstrand
Dottern Gerd Willgren Västerås
Brorsonen Bernt Edstrand Huskvarna